גביית מזונות

המוסד לביטוח לאומי

הזכות לתשלום מזונות קמה עת ניתן פסק דין למזונות, הקובע כי האישה או הילדים, זכאים לקבל דמי מזונות מן האב, בהתאם לסעיף 1 לחוק המזונות(הבטחת תשלום) התשל"ב -1972 (להלן: "החוק") הקובע כי: "פסק דין למזונות" – פסק דין או החלטה אחרת של בית משפט או בית דין מוסמך שניתנו בישראל… שלפיהם חייב אדם לשלם מזונות לבן זוגו או לילדו הקטין.. ", במצב מקדמי העברת התשלום לדמי מזונות מתבצעת באופן ישיר בין הצדדים ללא כל מעורבות של גוף מסוים- מנהלי או אחר, אולם כאשר אדם אינו משלם את חובו, הזוכה יכול לתבוע מהמוסד לביטוח לאומי את הסכום שנפסק בפסק הדין, בהתאם לזאת המוסד לביטוח לאומי שהינו גוף סוציאלי, נוקט בדרך כלל בהליכי גבייה מאת החייב, וזאת על פי סעיף 14 לחוק, בהתאם לזאת ישנם כללים אשר על פיהם קובעים את הזכאות לקבלת דמי המזנות מהביטוח הלאומי, בהם נבדקים מאפיינים כללים כגון: הכנסת הזוכה, גילו, מקצועו, וסטטוס חיי כאשר בד"כ גובה התשלום הוא נמוך יותר, על כן לא כדאי לחכות ליום בו הצד השני לא משלם מזונות ויש להסתייע בעורך דין המתמחה בדיני משפחה. באופן מידי.

הוצאה לפועל

במערכת ההוצאה לפועל ישנם שני מסלולים לגביית חוב המזונות, הראשון הינו המסלול הרגיל אשר דומה ברובו לשאר התיקים המתנהלים במערכת, בו אדם יכול לפנת ללשכת ההוצאה לפועל לשם אכיפת פסק דין ובוודאי שפסק דין למזונות. המסלול השני הינו מסלול חדש ומיוחד לדיני מזונות, הוא "נולד" בעולם באמצעות תיקון מס' 42 משנת 2013, מסלול זה, נועד לשרת האזרח בצורה מיטבית, בכך שאין הוא צריך לפעול בתיק, אלא ההוצאה לפועל נכנסת "לנעלי הזוכה", ולכן עת הוגשה הבקשה לביצוע באופן חד פעמי על ידי "הזוכה" ההוצאה לפועל יוזמת את ההליכים מעתה ואילך, יש לציין, כי הביטוח הלאומי אשר משלם במקום החייב את  דמי המזונות מחויב לפועל במסלול המהיר, זאת בניגוד לפלוני אשר מבקש לבצע פסק דין למוזנות, ויש לו את הכוח לבחור באיזה מסלול הוא מעוניין לצעוד.

חשוב לציין כי  כאשר זוכה מסוים (שאינו זוכה המזונות) מעקל כספים, הוא יהיה זכאי לקבל את כספו רק לאחר שהועבר התשלום לחוב המזונות[1]. בתוך כך סמכויות ההוצאה לפועל הינן מרובות שכן קיימים כלים רבים אשר באמצעותם ניתן לאכוף פסק דין למזנות כגון: עיקולים למיניהם: כספים, רכב, עיקול נכסים הנמצאים בידי צד שלישי ואף ניתן להורות על כינוס נכסים של החייב,  זאת אף זאת רשמי ההוצאה לפועל, יכולים להורות על הגבלת התנועה של האדם באמצעות הוצאת צו עיכוב יציאה מן הארץ. למעלה מכך ניתן להשית מאסר על חייבי במזונות, עם זאת ברצוננו לציין כי צווי המאסר לא ניתנים בקלות וזאת כתוצאה מסתברת של בג"ץ פר"ח[2], אשר נקבע בו, איזון בין תכליתה של מערכת ההוצאה לפועל לגביית החוב, לבין הפגיעה בחירותו של החייב[3], ונאמר כי בכל מקרה יש לבחון האם החייב מתחמק מתשלום החוב, בעוד שיש לו נכסים וממון לשלמו.

כאשר צד מסוים נמנע מלשלם מזונות יש לפנות באופן מידי לעורך דין אשר יפעל לטובת מיצוי כלל הזכויות עבור הצד הנפגע.

לשיחת יעוץ בנושא זה התקשרו עכשיו

אכיפה באמצעות תביעה נזיקית

דיני הנזיקין הגיעו אל העולם כדי לפצות את הניזוק ע"י המזיק. בהתאם לאמור, דומה כי אי תשלום חוב מזונות יוצר סוג של נזק אצל הילד הפלוני, בדמות פגיעה בחינוכו, בריאותו ועוד, והמזיק הוא ההצד שאינו משלם את הנזק. יתרה מזאת הילד אשר זקוק לדמי המזונות נפגע בכבודו, וערך זה הוא חשוב לאין שיעור במיוחד לאחר כינון חוק היסוד, אשר בחובו עוגנה הזכות של האדם שלא "להיפגע באשר הוא אדם".

האם חלה על ההורים אחריות על ילדיהם, באופן שניתן להטיל עליהם חובה נזיקית?  בראשיתם של דברים ניתן לקבוע כי חוק האפוטרופסות אשר מטיל על ההורים אחריות כלפי הילד, ומטיל אחריות של החברה כלפי ההורה[4], הוא מקור לכך שאכן קמה חובה נזיקית.  במידה וההורה פעל באופן שאינו עונה לדרישה של "טובת הילד", על בית המשפט להתערב, וכך כאשר הורה מסוים לא משלם מזונות מתבצעת הפרה חמורה שבית המשפט מחויב להתערב בה. בתוך כך נפסק לא אחת כי על אף האוטונומיה של ההורים, בעיצוב חיי ילדיהם, עדיין המדינה יכולה לפעול כנגד הורה, באמצעות דיני הנזיקין, שכן העדיפות כיום היא מעבַר "מזכויות ההורים" לטובת הילד.

העוולות בפקודת הנזיקין אשר יכולות לשמש אחריות הורית הינן: עוולת הרשלנות מתוך חובת זהירות מושגית וקונקרטית – אב יכול לצפות נזק, ואף צריך לצפות זאת, וכמובן שישנה התרשלות שכן אי תשלום מזונות יוצר סיכון בלתי סביר לפגיעה בצרכי הילד (הניזוק). בנוסף לעוולת הרשלנות, אי תשלום מזונות הינה עוולה בשל אי עמידה בחובה המוטלת על הורה בחיקוק, שכן קיימת חובה כזו מכמה מקורות, כגון: "חוק המזונות", "חוק המזונות (הבטחת תשלום)" ואף פסיקה שמהווה מקור חוקי לתשלום חוב, בהתאם לזאת, הפרה מסוג זה יכולה להיות הפרת חובה חקוקה. לפיכך עת רוצים לאכוף תשלום מזונות, ניתן להשתמש בכלי הנזיקי, גם כדי למלא את נגע העוולה, וגם כדי לקבל פיצוי על אודות הנזק.

אכיפה באמצעות ביזיון בית המשפט–  

ביזיון בית משפט נועד לתת שירות לאזרח אשר מעוניין לקבל את אשר נפסק לזכותו, מסלול זה של בזיון בית משפט הינו אינהרנטי באכיפת פסק דין, לפיכך ניתן להיעזר בפקוד הביזיון אשר קובעת בס' 6(1) כי: "בית המשפט העליון… ,בית המשפט המחוזי ובית משפט השלום, תהא להם הסמכות לכוף אדם בקנס או במאסר, לציית לכל צו שניתן על ידם והמצוה לעשות איזה מעשה או האוסר לעשות כל מעשה" כלומר הפקודה קובעת כי בית המשפט עצמו, על-ידי "הביזיון" יכול לאכוף על בן אדם, באמצעות קנס או מאסר לציית לפסק דין.

 

[1] ברע"צ (שלום רמ') 37031-04-10 ברוך נ' דור בע"מ (פורסם בנבו, 18.05.2010)

[2] בג"ץ 5304/92 פר"ח 1992 סיוע לנפגעי חוקים ותקנות למען ישראל נ' שר המשפטים, פ"ד מז(4) 715(1993) (להלן : "בג"ץ פר"ח)

[3] שם בג"ץ פר"ח בעמ' 757 -759.

[4] בלהה כהנא חבות של הורים בנזיקין כלפי ילדיהם 26(2008)

צור קשר

לשיחת יעוץ בנושא זה התקשרו עכשיו

שתף כתבה