מזונות אישה

באופן עקרוני אישה זכאית לתשלום מזונות מבעלה כל עוד הם נשואים, לאמור כל עוד בני הזוג נשואים גם אם הם פרודים ומתעתדים להתגרש – האישה זכאית למזונות (במקרים חריגים ניתן לקבל מזונות גרושה, כלומר לאחר הגירושין). יחד עם זאת, התנהגויות מסוימות של האישה, שאין בצידן הצדקה, עלולות לשלול ממנה זכאותה. לשאלת הזכאות יש חשיבות מכרעת, שכן אישה המקבלת מזונות יכולה לנהל מאבק ממושך על חשבון הבעל, ולכפות עליו תנאים, שספק אם היה מסכים להם מלכתחילה. מצד שני, שלילת מזונות מהאישה עלולה לגרור סרבנות גט מצד הבעל והתארכות הליכי הגירושין.

אם כן, אישה שעדיין לא התגרשה מבעלה זכאית למגוון רב של הטבות מכוח האימרה הידועה "עולה אימו ואינה יורדת" כלומר, אישה פרודה זכאית לחיות בדיוק באותה רמת חיים שהורגלה אליה, וזאת בלי קשר לרמת חייה לפני הנישואין.

גם כאשר הבעל ירד מנכסיו הוא מחויב לכל הפחות, לשמור על רמת חייה של האישה בטרם הנישואין – "ואינה יורדת עימו".

 אין הבעל רשאי לדרוש מאשתו לצאת לעבוד בכדי לפטור עצמו מחובת מזונות – על פי דין תורה, אין חשיבות ליכולת האישה לעבוד, וסירובה לצאת לעבוד לרוב לא יפגע בזכויותיה – למעט מקרים מסוימים בהם ניתן להוכיח כי אישה הפסיקה את עבודתה במכוון במטרה לזכות בדמי מזונות.

על אף האמור לעיל ישנם מצבים רבים בהם האישה עלולה להפסיד את הזכאות למזונות בשל העובדה שהיא משתכרת סכום מעל הנחוץ לה לשם פרנסתה, במקרים כאלה הבעל יכול לטעון כי אין מחויב בתשלום מזונות מכוח הכלל שאין מתעשרים שלא כדין, גם על פי דין תורה יכולה להפסיד האישה את מזונותיה בשל סירוב לקיים מצוות, סירוב לקיים יחסי אישות ("מורדת") בגידה ועוד.

צאו ולמדו, כאשר אתם מצויים בהליך גירושין ישנה חשיבות רבה לבחירת עורך דין אשר יידע למצות עד תום את כלל הזכויות בהליך, שכן באופן עקרוני גובה המזונות הוא נגזרת של משתנים רבים בעלי חשיבות,  ולכן יש לעשות תכנון כלכלי נבון בטרם נכנסים להליך, וזאת על מנת לקבל את המקסימום במידה ואת אישה ולשלם את המינימום במידה ואתה גבר.

צור קשר

לשיחת יעוץ בנושא זה התקשרו עכשיו

שתף כתבה