ידועים בציבור

ידועים בציבור הם בני זוג אשר מקיימים יחסי זוגיות אך אינם נשואים – בשל היעדר רצון או בשל אי יכולת חוקית להתחתן בישראל. מוסד הידועים בציבור מוכר כבר מתחילת קיומה של מדינת ישראל ומטרתו ליצור מסגרת חוקית אשר תיתן מענה סוציאלי לזוגות אשר חסים תחת הגדרה זו.

כמו לכל דבר גם למוסד זה היו מתנגדים ותומכים – בעניין זה אמר ח"כ מנחם פורש כי זהו מוסד  "ההורס את חיי משפחה". בניגוד לשומרי המסורת שהתנגדו, שופטי ישראל קיבלו אותו לחיכם באהבה רבה, כך למשל אמר כבוד השופט (בדימוס)  לנדוי – "הכרח בל יגונה" והוסיף חברו כבוד השופט (בדימוס) ויתקון – מוסד "מחויב המציאות בארצנו".

תחת מוסד הידועים בציבור ישנו שוני (אפליה) חקיקתי בין ידועה בציבור לידוע בציבור בעיקר בכל הנוגע לפן הכלכלי- כך למשל מרבית החקיקה מסדירה תשלום לידועה בציבור ואינה מתייחסת לידוע בציבור (ראו למשל חוק הנכים, חוק חיילים שנספו במערכה ועוד).

לאור האמור, ישנה חשיבות עליונה להסדיר את היחסים של ידועים בציבור תחת מסגרת הסכמית – חוקית, שכן מצבם של ידועים בציבור ללא הסכם הוא גרוע הרבה יותר מבחינה משפטית וכלכלית ממצבם של ידועים בציבור עם הסכם ואף גרוע הרבה יותר ממצבם של בני זוג נשואים, מהסיבות הבאות:

בני זוג שנישאו אחרי שנת 1974, נכנסים לתוך חוק יחסי ממון אשר מגן על רכוש וכספים מסוגים שונים, כגון: רכוש שהביא כל אחד מהצדדים מלפני הנישואין, מתנות שקיבלו, ירושה ועוד.

על כן,  ידועים בציבור אשר חותמים על הסכם לחיים משותפים: מגדירים בהסכם בדיוק מה יחשב משותף ומה שייך לכל אחד מהצדדים בשעת הפירוד וזאת כדי למנוע מחלוקת עתידית שכן בניגוד לנשואים ידועים בציבור ללא הסכם חשופים יותר בשל העובד שחלה עליהם הלכת השיתוף החלה על בני זוג שנישאו לפני שנת 1974, לפני חקיקת חוק יחסי ממון הקובעת  כי כל הרכוש והכספים מחולקים באופן שווה בשווה בין בני הזוג!

לכן אם אתם ידועים בציבור – חשוב מאוד לערוך הסכם חיים משותפים.

יחד עם זאת הפסיקה הכניסה תוכן למוסד זה, וכיום ישנן זכויות סוציאליות שבעבר רק בני זוג נשואים היו זכאים להן וחלות היום גם על ידועים בציבור, כך לדוגמא – הטבה במשכנתא, ירושה ע"פ דין בנסיבות מסוימות[1] , אימוץ ועוד.

לכן זכרו כאשר אתם מצויים במצב בו אתם חיים תחת קורת גג אחת, מקיימים יחסי זוגיות יכול שתהא עליכם אחריות משפטית ולה השלכות רבות, לכן מומלץ מאוד כבר בתחילת הדרך להתייעץ עם עורך דין אשר יערוך עבורכם הסכם חיים משותפים וכך תמנעו ממחלוקת אשר יעיבו על הקשר הזוגי.

 

[1] סעיף 55 לחוק הירושה

צור קשר

לשיחת יעוץ בנושא זה התקשרו עכשיו

שתף כתבה